18 JANUARI: WERELDBONENDAGLUDIEKE VIERING IN NEDERLAND MET BONEN BEANIE EN LINZENSOEP

18 januari is uitgeroepen tot Wereldbonendag. Ter gelegenheid hiervan worden wereldwijd ruim 150 evenementen georganiseerd om de boon met al zijn lekkere, gezonde en duurzame aspecten te vieren. Ook het Nederlandse initiatief Blije Boon staat stil bij deze bijzondere dag en trakteert alle mensen die Boon of Bo(o)nen heten met hun achternaam op een Blije Boon “beanie” muts. Zo valt bij ontwerper Piet Boon, wielrenner Tom Boonen, presentatrice Corine Boon, cabaretier Herman Boon en kookboekschrijfster Joke Boon het warme gadget vandaag op de deurmat. Speciaal op deze koude januaridag, waarop de eerste schaatsmarathon op natuurijs plaatsvindt, draagt Blije Boon bovendien een smakelijk alternatief aan voor de traditionele erwtensoep: linzensoep met rode peper en paprika. 

Bonen hebben de wind mee

Wereldbonendag is een vervolg op het Internationale Jaar van de Boon dat in 2016 door de Verenigde Naties was uitgeroepen. Afgelopen jaar was een succesvol jaar voor de boon. Bonen Comités in 38 landen hebben bonen op de internationale kaart. In Nederland is het Jaar van de Boon gevierd onder de naam “Blije Boon”; een initiatief van de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail. Diverse bonenevenementen, proeverijen, een Foodtruck, receptenboekje en pop-up store zorgden voor een podium voor de boon. Daarnaast hadden bonen de wind mee in de gezondheidsadviezen: de Gezondheidsraad nam het wekelijks consumeren van peulvruchten op in haar richtlijnen Goede Voeding en het Voedingscentrum gaf bonen een prominente plaats in de nieuwe Schijf van Vijf. Het resultaat: de categorie groeide met 12% in 2016 en Nederlanders aten 1,8 miljoen kilo meer bonen dan het jaar ervoor. 
Op de bres voor de boon

Wereldbonendag markeert in Nederland het startsein voor een nieuw jaar vol boneninspiratie en -nieuws. Want ondanks het succesvolle Jaar van de Boon is de consumptie van bonen in ons land relatief laag in vergelijking met ons omringende Europese landen. De Blije Boon campagne vraagt daarom ook in 2017 aandacht voor alle goede aspecten van bonen. Bonen zijn een rijke en gevarieerde voedingsbron. Met ruim 1000 soorten bieden ze een keur aan variatiemogelijkheden, smaak, bite en kleur. Bonen zijn rijk aan eiwitten en vitaminen en zijn caloriearm. Door hun unieke samenstelling passen bonen goed in een dagje zonder vlees. Bovendien hebben ze een lage milieubelasting. Ze passen dus uitermate goed bij het “Nieuwe Eten”, waarin de consument zoekt naar een menu met minder vlees en minder koolhydraten, maar wél lekker en gevarieerd eten. 

Bonen Beanies

Om Wereldbonendag te vieren steekt Blije Boon alle mensen die Boon, Bonen of Boonen heten een warm hart onder de riem. Een mail naar info@blijeboon.nl met een foto van het paspoort volstaat om het ludieke cadeautje, een Blije Boon beanie, te mogen ontvangen. 

Bonensoep is zó 2017

Via een Facebookcampagne wordt heel Nederland op 18 januari getrakteerd op een smakelijk en spannend alternatief voor de gebruikelijke winterse erwtensoep: linzensoep met rode peper en paprika. 

Recept: Hartverwarmende linzensoep met paprika

Deze week gaat het vriezen; de perfecte tijd voor een hartverwarmende kop overheerlijke bonensoep


Ingrediënten (gerecht voor 4 personen)

+1250 gram linzen uit blik van Bonduelle of uit Hak stazak

2 el olijfolie

1 ui, fijngesnipperd

1 stengel groene selderij, fijngesneden

2 teentjes knoflook, geperst

1 l groentebouillon

1 el tomatenpuree

1 kruidenboeketje (tijm, laurier, peterseliesteeltjes)

Paprikapoeder

Peper en zout

1 rode, groene en gele paprika, in reepjes 
Bereiding

Verwarm 1 el olijfolie in een soeppan en fruit de ui. Doe de selderij en knoflook er bij en schep het geheel goed om, tot alles goed met elkaar vermengd is. Schenk de groentebouillon er bij en breng zachtjes aan de kook. 

Doe de tomatenpuree en het geurende kruidenboeketje bij de bouillon en laat 10 minuten zacht koken. Voeg ¾ van de linzen toe en laat nog eens 10 minuten koken.

Verwijder het kruidenboeketje. Mix de soep tot een glad geheel en breng de soep opnieuw tegen de kook aan. Voeg de overige linzen toe en kruid naar smaak met het paprikapoeder, peper en zout.

Stoof de kleurrijke paprikareepjes in 1 el olijfolie. Schep de linzensoep in diepe kommen en werk af met de paprikareepjes.

Smakelijk ! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s